© Sylvie Bussières

Fontcuberta, Joan

Durant més de quatre dècades, Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) ha desenvolupat un treball artístic centrat en el camp de la fotografia, desplegant a més una activitat plural com a docent, crític, comissari d’exposicions i historiador.

En la seva producció teòrica i creativa reflexiona sobre la ontologia de les imatges, per centrar-se en els conflictes entre naturalesa, tecnologia, fotografia, memòria i veritat. Els seus projectes, habitualment de caràcter multidisciplinari, exploren la condició narrativa i documental dels usos fotogràfics, parodiant diferents vessants del saber i de l’experiència, i en definitiva examinant tot tipus de discurs autoritari, com la ciència, la història de l’art, els media, la política o la religió.

Ha estat profesor, entre altres centres, als Estudis de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, al Department of Visual & Environmental Studies de la Harvard University de Cambridge, Massachusetts, Estats Units, i a Le Fresnoy, Studio National des Arts Contemporains, Turcoing, França.

És autor d’una dotzena de llibres d’història i assatjos sobre la fotografia com “El beso de Judas. Fotografía y Verdad” (1997), “Ciencia y Fricción” (1998), “La cámara de Pandora. La fotografia@ después de la fotografía” (2010), i “La furia de las imágenes. Notas sobre la postfotografía”. Hi ha una trentena de monografies publicades sobre el seu treball de creació.

Ha realitzat exposicions individuals del seu treball a importants centres com el MoMA (Nova York, 1988), M.I.T. (Cambridge, 1988), Musée Cantini (Marsella, 1990), Art Institute (Chicago, 1990), IVAM (València, 1992), MNAC (Barcelona, 1999), Museum of Fine Arts (Fukui, Japan), Palazzo delle Esposizioni (Roma, 2001), ARTIUM (Vitòria/Gazteiz, 2003), Australian Center of Photography (Sydney, 2007), Palau de la Virreina (Barcelona, 2008), MEP (París, 2014), i Science Museum (Londres, 2014).

La seva obra ha estat adquirida por col.leccions públiques com les del Musée d’Art Moderne – Centre Georges Pompidou, Paris; Metropolitan Museum of Art, Nova York; Museum of Modern Art, Nova York; Art Institute, Chicago; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; National Gallery of Art, Ottawa; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; MACBA, Barcelona, entre altres.

Entre altres distincions, Joan Fontcuberta el 1994 va ser distingit com a Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França. En 1998 va rebre el Premi Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministeri de Cultura; en 2011, el Premi Nacional de Cultura en Arts Plàstiques, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i el Nacional d’Assaig, del Ministerio de Cultura. En 2013 va ser guardonat amb el Premi Internacional Hasselblad; en 2015 amb el Premio de Cultura de Fotografía de la Comunidad de Madrid, i en 2016 el Premi Ciutat de Barcelona en Assaig i Humanitats.

MÉS INFORMACIÓ

www.fontcuberta.com

RELACIONATS

NOTÍCIES / ACTIVITATS

Comparteix a