Sontag, Susan

(Nova York, 1933) Havent publicat ja una primera la novel·la, The Benefactor, el reconeixement internacional li va arribar amb els assaigs reunits a Against Interpretation, en què recollia el seu pensament sobre literatura, cinema, teatre i psicoanàlisi, entre altres manifestacions culturals. Després vindrien els celebrats Styles of Radical Will, Under the Sign of Saturn i Where the Stress Falls, més un llibre de contes, diverses obres de teatre i pel·lícules, i tres novel·les, entre les quals The Volcano Lover i In America, que va rebre el National Book Award el 2000.

L’any 2004 Susan Sontag va morir com a conseqüència d’un càncer, després d’haver-ne patit dos altres el 1975 i el 1998, la qual cosa va ser determinant perquè escrivís dos llibres cabdals d’història cultural dedicats a la malaltia: Illness as Metaphor i AIDS and its Metaphors. Dona d’enorme curiositat intel·lectual i diversitat d’interessos culturals, socials i polítics, el seu caràcter inquiet la va dur fins i tot a implicar-se en el setge de Sarajevo durant la guerra dels Balcans.

La gran passió de Sontag per la imatge, tant fotogràfica com cinematogràfica, va ser present a tota la seva obra i d’una manera específica a Sobre la fotografia, o en el que va ser el seu últim llibre publicat en vida, Regarding the Pain of Others. Després encara s’han publicat At the Same Time i dos dels seus diaris dels tres projectats, Reborn (1947-1963) i As Consciousness Is Harnessed to Flesh (1964-1980).

Comparteix a