Dávila Freire, Mela

(O Grove, 1970) Llicenciada en Filologia Anglo-Germànica a la Universitat Autònoma de Barcelona, diplomada en Edició a la Universitat Pompeu Fabra i actualment doctoranda a l’Escola Superior de Belles Arts d’Hamburg. En la seva trajectòria professional compagina la traducció amb la investigació, l’escriptura i la curadoria en relació amb els arxius d’art, les publicacions d’artista, les col·leccions bibliogràfiques i altres terrenys afins. Entre els temes que son objecte del seu interès hi trobem les superposicions teòriques i pràctiques entre arxiu i col·lecció d’art, el biaix ideològic en les estructures arxivístiques i la revisió feminista del gènere de les publicacions d’artista.

En qualitat d’assessora i investigadora independent, ha col·laborat amb l’arxiu Documenta (Kassel, Alemanya), el Museu d’Història Alemanya (Berlín), l’arxiu Lafuente (Santander), el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), la Biblioteca de las Artes (Guayaquil, Ecuador), l’Arts Libris (Barcelona), l’Instituto Cervantes (Madrid) i altres entitats i col·leccions públiques i privades. Al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) va ser responsable del departament de publicacions i més tard, la primera directora del Centre d’Estudis i Documentació. Va ser directora d’activitats públiques al Museu Reina Sofía.

El seu llibre més recent,  Mission and Commission: documenta and the Art Market, 1955 – 1968 (Barcelona: Polígrafa, 2022), tracta la relació de les primeres documentes amb l’incipient mercat de l’art, a través de l’edició de múltiples i obra gràfica. Entre les seves traduccions hi destaquen els assajos de Linda Nochlin, ¿Por qué no ha habido grandes mujeres artistas? (Barcelona: Paidós, 2022), i Karen Cheng, Diseñar tipografía (Barcelona: Gustavo Gili, 2006) o els nombrosos catàlegs d’exposicions per a diversos museus, com Nancy Holt: Dentro Fuera (Barcelona: MACBA, 2022).

Comparteix a