© Joan Argelés

Bohigas, Oriol

Va néixer l’any 1925 a Barcelona, en el si d’una família amb profundes inquietuds culturals. Va ser arquitecte, urbanista i dissenyador. El 1951 va fundar el Grup R, juntament amb altres arquitectes de la seva generació. Creador de l’estudi d’arquitectura MBM Arquitectes, va desenvolupar una qualificada obra amb projectes a diversos països; i com a urbanista, se’l considera un dels artífexs de la transformació urbana de la Barcelona de finals del segle xx.

A més de la seva implicació com a director a l’ETSAB, va participar activament en moltes iniciatives socials, polítiques, culturals i artístiques del país, entre les quals Edicions 62, la Fundació Joan Miró i l’Ateneu Barcelonès. El seu compromís estava emmarcat en un nacionalisme d’esquerres i amb un acusat to crític que li va valdre l’epítet de polemista.

Va escriure una vintena de llibres i, des dels anys cinquanta, va escriure articles a revistes i diaris, iniciant així una vessant periodística que el va portar a col·laborar amb nombroses publicacions, i va utilitzar l’escriptura com a instrument d’agitació i debat per manifestar les seves idees.

Va morir a Barcelona el 30 de novembre de 2021.

RELACIONATS

Comparteix a