Viure com els ocells

¿Què és el territori des del punt de vista dels animals? Durant la primavera, els ocells s’aïllen, canten tan fort com poden, no toleren la presència d’altres ocells, s’amenacen, s’ataquen i, sobretot, vigilen que ningú creui la frontera del seu territori. Una frontera que és invisible als ulls humans, però perfectament tangible en el món de les aus.

Aquesta constatació serveix a Vinciane Despret per analitzar el desenvolupament dels estudis ornitològics i adonar-se que, com més va, més complexos són els descobriments pel que fa a les formes d’ocupació del territori: per als ocells, l’assentament en el lloc expressa una manera de viure plegats.

Despret és una de les veus més singulars de l’anomenat «gir animal» en les ciències socials i la crítica cultural, i amb aquest assaig aconsegueix que fins i tot els més profans parem l’orella i escoltem el cant dels ocells amb una atenció renovada. Potser les seves melodies indesxifrables no ens diuen res d’intel·ligible però segurament faran que ens replantegem (nosaltres, els humans) la noció de territori i la manera d’habitar els llocs.

Traducció
Col·lecció Els llibres d'Arcàdia
Idioma Català
Any 2021
Pàgines 240
Format 14 x 21,5 cm
ISBN 978-84-123731-0-3
Preu 22€

Ressenyes

«El cant (i el malson) dels ocells», ressenya d’Eva Piquer a AraLlegim, el 10 de juny de 2022.

«Cuestionar la propiedad privada desde el canto de los pájaros», entrevista d’Ivana Romero a Página12, el 12 d’agost de 2022.

«Vinciane Despret ens presenta l’assaig “Viure com els ocells”», entrevista de Xavier Graset a Més324, el 22 de desembre de 2021.

Ressenya de Laura Sala a El diari de La Central, núm. 30, el desembre de 2021.

«Com els ocells», ressenya de David Bueno a La República, el 19 de novembre de 2021.

«Arbres i ocells, els nostres mestres», ressenya de Mercè Ibarz a VilaWeb, el 6 de novembre de 2021.

«Els ocells obren nous mons possibles», ressenya d’Alba Mas-Sala a Núvol, el 4 de novembre de 2021.

«Qué rara decadencia», article de Jorge Carrión a La Vanguardia, el 3 de novembre de 2021.

Mentrimentres, núm. M115, «Vaig escapar de l’Adrià Pujol per contar-t’ho», 21 d’octubre de 2021.

Comparteix a