Tosquelles. Como una máquina de coser en un campo de trigo

Catàleg de l’exposició Tosquelles. Como una máquina de coser en un campo de trigo, que té lloc al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, del 28 de setembre al 27 de març de 2023. Comissariat: Carles Guerra i Joana Masó.

Francesc Tosquelles (1912-1994) va ser un psiquiatre republicà que es va exiliar a França, on va dur a terme una pràctica transformadora en el camp de la salut mental i les institucions psiquiàtriques. Partidari de la interacció dels interns amb el personal mèdic i els cuidadors, i de la relació amb la gent de l’entorn rural de la Losera, va fomentar la vida i el treball en comú en la dinàmica terapèutica. A l’hospital de Saint-Alban, hi van confluir la psiquiatria d’avantguarda, l’antifeixisme i unes pràctiques culturals, entre les quals el que s’ha conegut com a art brut, que van traspassar els murs de la institució.

Convençut del caràcter intrínsecament humà de la bogeria, Tosquelles va reivindicar l’estrangerisme de la llengua i una manera de dir desbarrada. Va veure en la trobada fortuïta –com una màquina de cosir en un camp de blat– un principi per entendre millor el nostre vincle amb els altres i amb els llocs, i una forma de cura basada en la capacitat humana de superar l’adversitat.

El catàleg recull assaigs de  Mireille Berton, Christophe Boulanger, Kaira M. Cabañas, Éric Fssin, Savine Faupin, Carles Guerra, Jean Khalfa, Rapgaël Koenig, Sarah Lombardi, Josée Manenti, Joana Masó, Julien Michel, Paul B. Preciado, Alejandra Riera, Valérie Rousseau, Mireia Sallarès i Annabelle Ténèze, a més de documentació gràfica i la reproducció d’una selecció de les obres exposades, en color.

Col·lecció Fora de col·lecció
Idioma Castellà
Any 2022
Pàgines 235
Format 16,5 x 24 cm
ISBN 978-84-124717-5-5
Preu 24€

Ressenyes

«Tosquelles, el psiquiatra republicano encerrado en el Reina Sofía», ressenya de Álex Vicente a El País, el 28 de setembre de 2022.

«Descobrir Tosquelles», ressenya de Xavier Graset a El Punt Avui, el 14 de maig de 2022.

«Tosquelles i la pedagogia institucional», ressenya de Josep Maria Puig a El Diari de l’Educació, el 28 d’abril de 2022.

«Recuperar la psiquiatria republicana, perquè la salut mental és política», ressenya d’Ignasi Franch a El Crític, el 27 d’abril de 2022.

«Tosquelles ante la crisis de presencia», ressenya d’Albert Lladó a Revista de Letras, l’11 d’abril de 2022.

«La psiquiatria d’avantguarda de Francesc Tosquelles, en exposició al CCCB», Ràdio4, l’11 d’abril de 2022.

«Tosquelles, el psiquiatra paciente», article de Jacinto Antón a El País, el 10 d’abril de 2022.

«El CCCB descobreix Francesc Tosquelles, el psiquiatra que volia curar les institucions», Social.cat, el 9 d’abril de 2022.

«El CCCB rescata a Francesc Tosquelles, el psiquiatra que no tenía miedo a la locura», article de Teresa Sesé a La Vanguardia, el 8 d’abril de 2022.

«Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat», Time out Barcelona, el 8 d’abril de 2022.

«Francesc Tosquelles y la otra psiquiatría», Masdearte.com, el 8 d’abril de 2022.

«Tosquelles, el psiquiatra revolucionario que humanizó la locura», article d’Anna Abella a El Periódico, el 7 d’abril de 2022.

«El mètode Tosquelles», article de Maria Palau a El Punt Avui, el 7 d’abril de 2022.

«El CCCB rescata la figura del psiquiatra Francesc Tosquelles en una exposición», EuropaPress, el 7 d’abril de 2022.

Comparteix a