Sueño y realidad de América Latina

L’arribada de l’Europa finisecular a terres americanes a partir de 1492 va suposar alhora el seu descobriment i la seva ficcionalització: la subrogació de l’evidència al mite i la submissió quixotesca de la realitat al desig del vell continent. Les cròniques, la toponímia mitològica i evangelitzadora y el rumor delirant van convertir Amèrica Llatina en un apèndix de la imaginació europea, modelada per la literatura, la cosmovisió ecumènica i la mitologia, donant lloc a una terra plena de meravelles i mancada de realitat. En aquest llibre, Mario Vargas Llosa afirma que aquesta instrumentalització del continent per part d’Europa segueix vigent, a través d’altres discursos i maneres, i convida a rebutjar-los i a pensar Amèrica Llatina genuïnament i sense embuts.

<<Sueño y realidad de América Latina>> es el text de la classe inaugural del Programa d’Humanitats de la Fundació <<La Caixa>> del curs 2008-2009. La conferència, inscrita en el cicle <<Mestres Contemporanis>> es va celebrar al CaixaForum Barcelona l’1 d’octubre de 2008.

Fragment

“El descubrimiento de América por los europeos se lleva a cabo bajo el imperio del mito y la ficción. Esto trazará poco menos que un destino para América Latina: ser vista o entendida por los europeos a menudo con los mismos ojos fantasiosos con que la vieron los primeros navegantes que pisaron su suelo.” Mario Vargas Llosa

Col·lecció Travesías
Idioma Castellà
Any 2010
Pàgines 96
Format 13x21cm
ISBN 978-84-937025-2-6
Preu 13€
Comparteix a