Proust a Catalunya. Lectors, crítics, traductors i detractors de la ‘Recherche’

Quan i qui va començar a llegir Marcel Proust a Catalunya?

Cap a l’any 1918, des de l’Ateneu Barcelonès, el doctor Borralleras es va dedicar a divulgar À la Recherche du temps perdu. Pla i Sagarra es van convertir en entusiastes proustians, coincidint amb el moment que la lectura de Proust començava a imposar-se a França, poc abans de la mort del novel·lista el 1922. Gaziel i Villalonga també van convertir-se en propagandistes de l’autor francès.

Hi va haver veus negatives, sovint per raons morals (Montoliu, Rucabado o Junoy), però el nom de Proust es va imposar com un dels grans clàssics de la novel·la moderna, afavorit per les traduccions i les interpretacions més diverses. Bofill i Mates, Espriu, Ors, Rodoreda, Fuster, Serrahima, Riera, Gimferrer… i fins i tot Dalí han contribuït que Marcel Proust formi part de la cultura catalana.

Aquest llibre aplega un conjunt de textos a propòsit de la incidència de l’obra de Marcel Proust a Catalunya, escrits per M. Carme Bosch, Sílvia Coll-Vinent, Herbert E. Craig, Amadeu Cuito, Valèria Gaillard, Pere Gimferrer, Eloi Grasset, Antoni Marí, Antoni Martí Monterde, Guillem Molla, Neus Penalba, Josep M. Pinto, Xavier Pla, Oriol Ponsatí-Murlà, Pere Rosselló, Vicent Santamaria i Lluís M. Todó, en una edició a cura de Xavier Pla.

 

 

 

 

La publicació compta amb el suport de la Universitat de Girona, la Societat d’Amics de Marcel Proust i el Ministerio de Economía y Competitividad.

Col·lecció Els llibres d'Arcàdia
Idioma Català
Any 2016
Pàgines 384
Format 14 x 21,5 cm
Editor Xavier Pla
ISBN 978-84-946163-0-3
Preu 24€

Ressenyes

«Marcel Proust, el temps retrobat», àudio del programa Casablanca, el 25 de febrer de 2019. Enllaç a l’article.

Ressenya a la revista Els Marges, tardor del 2018.

Ressenya a la revista El Temps, el 16 de maig del 2017.

«La fascinació per Marcel Proust es consolida a Catalunya», de Jordi Nopca a l’ARA, el 13 de març del 2017. Enllaç a l’article.

«En Marcel Proust», de Víctor Fernández a La Razón, el 4 de març del 2017. Enllaç a l’article.

Ressenya a la revista Avenç, el febrer del 2017.

«Proust era català», de Jordi Amat a La Vanguardia, el 28 de febrer del 2017. Enllaç a l’article.

Comparteix a