Funció poètica i psicoteràpia

Una lectura d’«In memoriam» de Gabriel Ferrater

El psiquiatre Francesc Tosquelles llegeix el poema «In memoriam» de Gabriel Ferrater i en fa una interpretació possible: un examen minuciós  que li permet il·lustrar el que anomenem la «funció poètica» del llenguatge. La seva aproximació no és ni la d’un lingüista ni la d’un crític literari, sinó la d’un psicoterapeuta que para atenció al discurs de l’altre i cerca en aquesta escolta que el mateix llenguatge reveli «una altra cosa» en la qual qui parla es pugui reconèixer.

La singularitat de la lectura de Tosquelles i la força de l’obra de Ferrater conflueixen en aquest volum per oferir-nos un diàleg original i obert, extraordinàriament suggestiu, en el qual la poesia apareix en la seva essència oral, fluint com flueix la veu en una sessió de psicoteràpia. I així descobrim que el llenguatge pot adoptar una altra lògica; una lògica pròpia de cada subjecte i que es mostra  a través del treball de la paraula.

Col·lecció Els llibres d'Arcàdia
Idioma Català
Any 2022
Pàgines 344
Format 14 x 21,5 cm
Editor Maria-Arboç Terrades
ISBN 978-84-124717-6-2
Preu 24€

Ressenyes

L’Illa de Maians, núm. 106 (Bernat Dedéu, Laia Badal, Joan Burdeus i Marc Rovira), 22 de desembre de 2022.

Ressenya de Maria Marín al blog de La Central, el 23 de novembre de 2022. Enllaç aquí.

«De la bogeria de Ferrater a la poesia de Tosquelles (i II)», ressenya de Laia Badal a La Lectora, el 4 d’octubre de 2022. Enllaç aquí.

«De la poesia de Tosquelles a la bogeria de Ferrater (I)», ressenya de Laia Badal a La Lectora, el 27 de setembre de 2022. Enllaç aquí.

«Francesc Tosquelles llegeix Gabriel Ferrater, amb Jacques Lacan», ressenya de Miquel Bassols a Ciutat de les Lletres, el 25 de setembre de 2022. Enllaç aquí.

«Poética y psicoterapia», ressenya de Maria Marín a La Central, el 13 de setembre de 2022. Enllaç aquí.

Comparteix a