© Mark Seliger

Wolfe, Tom

Periodista i escriptor, va ser el pare de l’anomenat «nou periodisme», una nova manera de tractar literàriament aquest gènere, que va néixer als Estats Units als anys seixanta arran de la publicació d’A sang freda, de Truman Capote.

La seva obra ha travessat diverses etapes, des de la defensa de la cultura pop a les controvertides polèmiques sobre l’art contemporani o l’arquitectura. Les seves primeres obres eren assaigs crítics com ara The Electric Kool-Aid Acid Test, sobre Ken Kesey; reculls d’articles com Radical Chic & Mau-Mauing the Flak Catchers i The Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Bab; o reportatges d’una gran volada, com el dedicat als astronautes nord-americans The Right Stuff (1979).

Va passar al gènere novel·listic als anys 80, amb una decidida aposta pel realisme que va fer que se’l qualifiqués com el «Balzac de Park Avenue». Concretament, la seva primera novela La foguera de les vanitats (1987) va constituir un esdeveniment cultural de primer ordre, al mateix temps que esdevenia un enorme best seller. A aquest enorme retrat social, li han seguit tres altres novel·les de gran èxit: Tot un home (1998), Em dic Charlotte Simmons (2004) i la més recent Bloody Miami (2012).

Comparteix a