© Barbara Klemm

Brendel, Alfred

Músic. Alfred Brendel va estudiar piano i composició a Zagreb i Graz, i va completar els estudis de piano amb Edwin Fischer, Paul Baumgartner i Eduard Steuermann, per bé que ell sempre s’ha considerat un autodidacte. Durant seixanta anys ha desenvolupat una extraordinària carrera internacional concentrada en els compositors de l’Europa central, de Bach a Schoenberg. Va ser el primer pianista a enregistrar completes les 32 sonates de Beethoven, i entre la seva extensíssima discografia destaquen per damunt de tot les interpretacions d’autors com Haydn, Liszt o Schubert.

Paral·lelament a la seva activitat com a concertista de primera magnitud, Brendel ha desplegat una carrera intel·lectual amb dos registres ben marcats: d’una banda, una obra poètica important, escrita en alemany, que es pot veure condensada en el recull bilingüe Playing the Human Game (2010); i, de l’altra, un desplegament assagístic d’ampli espectre cultural, de la música a la literatura, amb llibres com Über Musik: Sämtliche Essays und Reden i el recent A bis Z einen Pianisten, que ara publica a Espanya amb el títol De la A a la Z de un pianista.

El seu concert de comiat dels escenaris es va celebrar el 18 de desembre de 2008 amb la Filharmònica de Viena, després d’una llarga gira. Des d’aleshores la seva activitat pública està centrada en les master-class i les  conferències.

Comparteix a