El ojo y la navaja

Un ensayo sobre el mundo como interfaz

Som en una època en què les imatges i les dades, que compartim a través de tota mena de dispositius tecnològics, condicionen la nostra vida privada i determinen la dinàmica de l’esfera pública i de les comunitats. Podríem dir que el món és ja una interfície virtual.

Al segle xx, la fotografia, el cinema i, sobretot, la reproducció i reutilització d’imatges van posar de manifest una determinada manera de llegir el passat i el present; ara, el present és manifesta a través de la virtualitat simbòlica, i aquest assaig n’explora els efectes en la nostra vida hiperconnectada.

Ingrid Guardiola creu que hem de fer front als dictats hegemònics neoliberals i a l’individualisme extrem que resulta de la mercantilització de la mirada. I obre camins, des de pràctiques que sorgeixen als marges de les inèrcies del poder, per pensar el paper de les tecnologies en la generació de nous imaginaris col·lectius, en la participació social i política, i en la necessària reapropiació compartida de l’espai públic.

 

Premi Crítica «Serra d’Or» d’assaig 2019

 

La col·lecció Deriva compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.

Col·lecció Deriva
Idioma Castellà
Any 2019
Pàgines 272
Format 14,1 x 19 cm
ISBN 978-84-948205-8-8
Preu 22€
Disponible en ebook

Ressenyes

«Ingrid Guardiola: hacia una escuela de la mirada», entrevista d’Evelyn Erlij per a Dossier 47. Revista de la Facultad de Comunicación y Letras UDP (Xile), el setembre de 2021. pp.5-11

«‘Zoombados’: la psicología explica por qué las videollamadas generan angustia y ansiedad», ressenya a la revista SModa d’El País, el 4 de juny de 2020. Enllaç aquí.

«Canyes fràgils», reportatge d’Eva Vàzquez a El Punt Avui, el 17 d’abril de 2020. Enllaç aquí.

«Ingrid Guardiola: “El capitalismo de plataforma está acumulando mucho más poder y más rápido”», entrevista de Berna González Harbour a El País, el 23 de març de 2020. Enllaç aquí.

«El cine después del cine», ressenya d’Alex Vicente a Babelia, el 8 de febrer de 2020. Enllaç aquí.

«Los mejores libros del 2019 por géneros», El Periódico, el 26 de desembre de 2019. Enllaç aquí.

«Ingrid Guardiola: “Deberíamos aprender cómo ser espectadores en el siglo XXI”», ressenya a El País, el 13 de desembre de 2019. Enllaç aquí.

«Tu opinión política es fruto de un algoritmo y otras ideas: una conversación con Ingrid Guardiola», entrevista a Valencia Plaza, el 26 de setembre de 2019. Enllaç aquí.

Ressenya de Marc Peig al blog Un libro al día, el 14 d’agost de 2019. Enllaç aquí.

«Te recomiendo este libro», recomanació de Joan FontcubertaBabelia, el 24 de juny de 2019. Enllaç aquí.

«Kartzela digitala», article d’Hedoi Etxarte a Berria, el 4 de maig de 2019. Enllaç aquí.

«Feminismo, imágenes y mundo rural más allá de los géneros», ressenya de Rakel Esparza a Babelia, el 31 de maig de 2019. Enllaç aquí.

«Cómo sobrevivir a la era de la imagen», article de Leticia Blanco a El Mundo, el 15 de març de 2019. Enllaç aquí.

Comparteix a