La malaltia com a metàfora / La sida i les seves metàfores

Tot i que les malalties formen part de la vida per naturalesa, des de temps immemorials han donat peu a tota mena de representacions figurades. Podríem dir que l’ús metafòric que se n’ha fet ha distorsionat la realitat de la malaltia i ha agreujat el patiment de les persones afectades, i fins i tot ha estat un obstacle per posar-hi remei.

Susan Sontag va escriure el primer assaig d’aquest volum a partir de la seva pròpia experiència com a malalta de càncer, amb la voluntat d’alliberar-nos dels prejudicis de les metàfores sinistres, les fantasies pernicioses i els eufemismes que envolten aquest mal, i tants altres.

A finals dels anys vuitanta, amb la propagació de la sida, Sontag va «rellegir» l’anàlisi que havia fet arran del càncer i la tuberculosi, i va escriure el segon assaig, en què estén els seus arguments a una malaltia que es va acarnissar amb col·lectius molt concrets.

Aquests dos assaigs ja clàssics continuen sent una lliçó per tractar les malalties sense el constrenyiment dels estigmes.

Traducción
Colección Los libros de Arcadia
Idioma Catalán
Año 2023
Páginas 208
Formato 14 x 21,5 cm
ISBN 978-84-126673-6-3
Precio 22€

Reseñas

Reseña en Sonograma, el 29 de noviembre de 2023.

Compartir en